Verslag van

JCI Kortrijk en JCI Waregem slaan de handen in elkaar met project tegen kansarmoede bij kinderen.
25/03/2024

Kortrijk/Waregem, 25/03/2024 - JCI Kortrijk en JCI Waregem slaan de handen in elkaar met een project tegen kansarmoede bij kinderen. Met een mooi en kindvriendelijk logo trekken ze de aandacht. Het nieuwe project werd boven de doopvont gehouden en noemt JCI4kids.

Afbeelding
persvoorstelling JCI4kids

Paaseierenraap

Initiatiefnemer Michiel Vandewalle (35 jaar, uit Waregem) vertelt waar het idee vandaan komt: "Ik ben lid bij JCI Kortrijk en JCI Waregem en ga jaarlijks als Sint op bezoek bij de kinderen van onze leden. Vorig jaar werd ik geïnspireerd door een project van JCI Lier die iets rond kansarmoede deden. Ik wilde als Sint ook eens op bezoek gaan bij kinderen in kansarmoede, maar uiteindelijk werd het project veel groter".

"Toen ik het idee pitchte bij de leden van JCI Kortrijk en JCI Waregem, waren er dadelijk heel wat geïnteresseerden om een project met meerdere activiteiten te organiseren. We kwamen bijeen en enige tijd later werd JCI4kids opgericht. De eerste activiteit is een paaseierenraap en zal doorgaan op 14 april in Park Casier te Waregem.", legt Michiel Vandewalle uit.

Ik wilde als Sint ook eens op bezoek gaan bij kinderen in kansarmoede, maar uiteindelijk werd het project veel groter

Michiel Vandewalle

Drempels wegwerken

"Bij het organiseren van de activiteiten, willen we zoveel mogelijk drempels weghalen", vertelt Charlotte De Geest (30 jaar, uit Kortrijk), commissiedirecteur van JCI4kids. "Dankzij bijdrages van stille sponsors, kunnen we de activiteit aan kansentarief aanbieden. In de praktijk betekent dit dat we geen geld vragen aan de kansarme gezinnen.”

"Naast de financiële drempel, kunnen de verplaatsingen tot naar de activiteiten ook een probleem zijn. Omdat we kansarme kinderen willen bereiken uit regio Kortrijk-Waregem, kunnen we rekenen op onze leden van JCI Kortrijk en JCI Waregem voor het ophalen en terugbrengen van de kinderen en hun ouders. Op die manier proberen we zoveel mogelijk figuurlijke drempels weg te werken.", legt Charlotte De Geest uit.

Dankzij bijdrages van stille sponsors, kunnen we de activiteit aan kansentarief aanbieden.

Charlotte De Geest

Vzw's en brugfiguren

"Het is onaanvaardbaar dat er in onze welvarende regio kinderen moeten opgroeien in kansarmoede. Dit is vaak onzichtbaar voor de omwonenden. JCI Kortrijk en JCI Waregem willen de ogen niet sluiten. Daarom hebben we JCI4kids opgericht.”, legt Michiel Vandewalle uit.

 

"We willen dit jaar 100 kinderen in kansarmoede bereiken en dit met vier verschillende activiteiten. We hebben al met vele vzw's, brugfiguren en maatschappelijk werkers uit de regio contact. Zij helpen om onze activiteiten kenbaar te maken bij de kansarme gezinnen. Uiteraard is iedereen die het project op een positieve manier onder de aandacht wil brengen, welkom om dit te doen! Hiervoor kunnen ze steeds contact met ons opnemen.”

Sterk netwerk

“De eerste activiteit is een paaseierenraap en gaat door op zondagnamiddag 14 april in Park Casier te Waregem. We weten dat dit twee weken na Pasen valt, maar voor ons was het belangrijker dat de kinderen aan het einde van de paasvakantie deze ervaring kunnen opdoen. Daags nadien zit de activiteit nog fris in hun geheugen en kunnen ze dit aan hun vriendjes vertellen.”

“Ook de ouders zijn welkom op de activiteiten. We leerden van experts in het veld dat het leuk en ook aangeraden is dat ouders erbij zijn, wanneer hun kinderen deze leuke ervaring beleven. Ook willen we naast het organiseren van activiteiten voor kansarme gezinnen, ook een sterk netwerk voor hen zijn.”, vertelt Michiel Vandewalle. 

Deze zomer op kamp

“We starten heel bewust met een laagdrempelige activiteit zoals de paaseierenraap. Dit doen we om het vertrouwen te verdienen van de kinderen en hun ouders. Tijdens de Sinksenfeesten in Kortrijk laten we de kinderen schitteren tijdens een bootwedstrijd op de Leie en eind augustus gaan we met de kinderen een weekend op kamp. Dit najaar willen we een filmnamiddag organiseren met een echte drive-in cinema.”, besluit Charlotte De Geest.

JCI brengt ondernemende jongeren tot 40 jaar samen. JCI staat voor Junior Chamber Internationaal en heeft lokale afdelingen over hele de wereld. Ook in Kortrijk en Waregem is er een lokale afdeling. De activiteiten en projecten die JCI organiseert situeren zich in 4 pijlers: Vormingen, Internationalisme, Business & Networking  en Gemeenschap. JCI4kids valt onder deze laatste pijler.

Wist je dat … je kan inschrijven aan het kansentarief?

Je kan ervoor kiezen om je kinderen in te schrijven aan kansentarief. Dit betekent dat je niet of minder hoeft te betalen voor de activiteiten. Een stille sponsor betaalt jouw inschrijving, maar hoopt natuurlijk wel dat je naar de activiteit komt.